Vásárlás előtt

Vásárlás előtt felmerülő kérdések, vásárlási tanácsok:

A fordított ozmózis elvén működő készülékek piacán egyértelműen túlkínálat tapasztalható, mely oly jellemzően a fogyasztói szemlélet sajátja.

Vásárlás előtt javasolt a tájékozódás, ugyanis a működési elvet leszámítva számos különbség tapasztalható berendezés és berendezés között. A megválaszolandó kérdések között tisztázásra vár a beépítés lehetősége, szerviz, üzemeltetés, üzemeltetés során felmerülő költségek, garancia és még sorolhatnánk hosszasan a tisztázandó kérdéseket.

Tiszta vizet a pohárba
Tiszta vizet a pohárba

A teljesség igénye nélkül megnevezünk néhány számunkra, az AQUA MÍRA által fontosnak tartott kritériumot és követelményt, melyet egy fordított ozmózis elven működő víztisztító készüléktől elvárhatunk, – s megnevezzük azon előnyöket is, melyek megléte kívánatos, – úgymond társított és hozzáadott értékként keletkezik, amennyiben egy termék minőségéhez méltó kiegészítő szolgáltatásokkal kerül támogatottságra.

A berendezés gyártója:

A készülék kiválasztásakor érdemes megfontolni, hogy olyan víztisztítóberendezés vásárlását részesítsük előnyben, amely gyártó ellenőrizhető múlttal bír, lehetőleg specifikus jelleggel a víztisztítás területére terjesztve főtevékenységét. Érdemes elkerülni  főképpen a távolkeleti kétes eredetű és ismeretlen gyártók termékeit, mert bizony az ozmózisos víztisztító berendezés nem dísztárgy – az azonos külső igen eltérő belső tartalmat hordozhat – nem beszélve a végeredményről: csak, hogy mást ne említsek a víztisztítás hatékonyságáról, membránok élettartamáról, no és az ellenőrizetlen gyártásfolyamatból eredő esetleges következményekről.

Az AQUA MÍRA válasza: Termékeink gyártója az Európai Unió tagjaként az EU szigorú szabályozásait figyelembe véve folytatja tevékenységét. A gyártó több mint 20 éves múltja nem csak a fordított ozmózis elvű víztisztítási technológiát fedi le, hanem a vízkezelés teljes palettáját, beleértve a legspecifikusabb vízkezelési és tisztítási eljárásokat is.

Tartályos vagy átfolyós rendszer az előnyösebb?

Vízminőség szempontjából egyenértékűnek számítanak, bár egyesek hátrányosabbnak tekintik a tartályos készülékeket, – ugyanis azzal érvelnek, hogy az alacsony kihasználtság és az időszakosan megszakított üzemeltetés rejt bizonyos egészségügyi kockázatot a nemkívánatos baktériumok megjelenése okán.  A tartályos berendezések valódi hátránya  leginkább a meglehetősen nagy beépítési helyigény, hiszen egy cca. 12l tartálynak a beépítés közvetlen környezetében kell helyet biztosítanunk. A tartályos berendezések esetlegesen utólagos nyomásfokozásra is szorulhatnak, ha a hálózati nyomás a beépítés helyén nem éri el a gyártó által előírt minimum értéket. (cca.2.5-3.5bar).

A víz tisztasága egy csepben
Csak egy csepp

Az AQUA MÍRA válasza: Magunk az átfolyós rendszerű berendezéseket favorizáljuk, melyek bár viszonylagosan bonyolultabb felépítésű berendezések, ugyanakkor ennek eredményeképpen különböző elektronikus szolgáltatások kiszolgálására is  képesek. Esetükben szükségtelen az utólagos és kiegészítő nyomásfokozás.  Készülékeink minimális helyigény mellett maximális vízminőséget biztosítanak.

Kiegészítő szolgáltatások, szolgáltatások hiánya, esztétika:

Az olcsóbb berendezések, s általában a tartályos rendszerek nem rendelkeznek különböző LCD kijelzőn megjeleníthető és követhető funkciók elérésére, mely hiánya azonban nem jelent semminemű hátrányt a készülék által készített víz minőségére nézve.
A szűrt víz oldott ásványi szintjének mérése és kijelzése azonban előnyös lehet a szűrők állapotának felmérése tekintetében. Egyes beépítési kívánalomnál előtérbe kerül a külső megjelenés fontossága, hiszen a vízszűrőberendezés látszó helyre kerül elhelyezésre, ezáltal lakás berendezési tárgyává lesz.

Válaszunk: Készülékeink lépést tartanak és kiszolgálják  a legmagasabb szolgáltatási kívánalmakat is, legyen szó LCD kijelzőn követhető és állítható funkciókig, netán tetszetős metalfényezésű külső megjelenésről.

Teljesértékű fordított ozmózisos víztisztító rendszer vagy  fordított ozmózis +előszűrt víz visszakeveréses un. hibrid készülék?

Egyes piaci szereplők, szándékosan kerülöm a megnevezésüket – olyan fordított ozmózis elven működő berendezéseket forgalmaznak, melyek nem tekinthetőek szigorú értelemben teljes értékű fordított ozmózis rendszerű víztisztító berendezésnek, -mert a membránokon teljes tisztaságúra szűrt vízhez bizonyos arányban előszűrt vizet kevernek. Ez az eljárás lerontja a membránokon tökéletesre megszűrt víz minőségét, s visszajuttat azon nemkívánatos elemekből, mely anyagok kiszűrését a membránok végzik. A fordított ozmózis elven működő víztisztítóban a víz minősége a membránszűrés után kulminál, lesz tökéletessé, az előszűrők csupán megalapozzák a tökéletesedési folyamatot, s leválasztják durvább szennyeződéseket. Az előszűrt víz visszakeverése tehát egyértelműen nemkívánatos, amolyan félmegoldás a víztisztításban. A visszakeveréses, hibrid megoldás abból a meggyőződésből született, hogy az egyesek által fontosnak tartott ásványanyagok egy része megmaradjon, harmonizálva ezáltal bizonyos szabályozási környezettel.

Az AQUA MÍRA válasza: Magunk csak a 100%- ban fordított ozmózis rendszerű vizet tekintjük teljesértékűnek és kívánatosnak. Készülékünk mindegyike teljesértékű hibrid technológiát nélkülöző berendezés. Az ásványok szükség szerinti pótlását és egyéb vízminőséggel kapcsolatos specifikus kívánalmat az Ügyfeleink igénye szerint biztosítunk, méghozzá szigorúan utókezeléssel és visszakeverést mellőzve.

Beszerzés, beszerelés:

A forgalmazók egy jelentős tábora csupán forgalmazza az általa eladásra kínált berendezést, így a legtöbb esetben sem a szakszerű beüzemelést nem tudja szavatolni, sem a készülék hosszútávú üzemeltetéséhez elengedhetetlen háttérszolgáltatások körét. A fordított ozmózis rendszerű berendezések telepítése szakmai felkészültséget és specifikus készülékismereteket egyaránt megkövetelhet – általánosan nem tartozik a csináld magad kategóriába.
A víztisztító berendezések telepítése nem hasonlítható a lapra szerelt bútorok összeszerelésére, mert ennek konkrétan is megisszuk a levét, ha nem járunk el kellő felkészültséggel beüzemelés során.
Sok otthoni beüzemelés végződik a membránok szinte azonnali halálával, megtoldva a készülékvásárlást egy újabb berendezés árának összegével.
A bútorok elázásával és a garancia elvesztésének veszélyével pedig szintén érdemes számolni, ha a sajátkezű beüzemelést választjuk.

Az AQUA MÍRA válasza: Készülékeinket ingyenesen szállítjuk ki és üzemeljük be Magyarország teljes területén, kiegészítve sok hasznos vízkezelés témaköréhez kapcsolódó szolgáltatással.

Vételár:

Alsó árszegmens 50.000 – 100.000 forint

Nagyrészt internetes áruházak kínálatában szereplő berendezések, melyek sem beszerelést sem semminemű szerviz és szakmai támogatást nem kínálnak. Legtöbb készülék tartályos kivitelű és szolgáltatási kört nélkülöző típus, néhány belépő átfolyós rendszerű készülékkel fűszerezve.

Közép árszegmens 100.000 – 200.000 forint:

Itt található a legtöbb igazán említésre méltó készüléktípus, s ebben a szegmensben már komoly szakmai háttérrel rendelkező cégek képviseltetik magukat, mégpedig nagyszerű berendezésekkel és figyelemreméltó szolgáltatási minőséggel. Itt már főképpen átfolyós rendszerű berendezésekkel találkozunk, ingyenes beszerelés és háttértámogatottság meglétével. Ennek  az ár kategóriának a középétől  már elvárhatók a plusz készülékszolgáltatások, s különböző szakszervíz által nyújtott szolgáltatási kör megléte. Magunk csupán azt kereskedelmi tevékenységet tartjuk kívánatosnak, legitimnek, mely tevékenység során megjelenik az eladó oldaláról egy értéknövelés, minőségi felemelés, melyet aztán az eladó a szolgáltatási minőségéhez igazodva a mértékletesség elvén jelenít meg a Vevő irányába.

Felső kategória:  200.000.-400.000 forint

Magas esztétikai követelményeknek megfelelő berendezések, sok választható szolgáltatási körrel kiegészülve.
Főképp a már említett visszakeveréses,  részben fordított ozmózis elven működő készülékek kategóriája, melyben az értékesítő által felépített presztízs és név is beárazásra kerül.

A vevő részéről itt nincs és nem lehet kompromisszum sem a berendezés műszaki tartalmát illetőleg, sem a berendezést forgalmazó és szervíztámogatottságát biztosító cég irányában.

Az AQUA MÍRA válasza: Teljesértékű fordított ozmózis elvén működő és prémiumkategóriától elvárható szolgáltatású körrel bíró készülékeket forgalmazunk, kiegészítve a kategóriától elvárható szakirányú szerviz és szolgáltatási körrel.  Tesszük mindezt a középkategória középmezőnyének áraihoz igazodva, hogy a legmagasabb ár-érték-minőség felmutatottságával megszerezzük Vevőink bizalmát, s elfoglalhassuk azt a pozíciót, mely törekvéseinkhez tartozik.