Víz, víz, tiszta víz…

„Víz, víz, tiszta víz, hanem tiszta vidd vissza, majd a szamár megissza.” – magyar mondóka –Ebből a magyar mondókából is következtethetünk arra, hogy őseink már a maguk idejében felismerték, hogy a koszos víz kerülendő az emberi szervezet számára. Ennek ellenére abban is biztosak lehetünk, hogy az ő szervezetük korántsem találkozott annyi modern és káros anyaggal, amit ma a „szép, új világ” a vízbe juttat, illetve azokkal a modern jelenségekkel sem, amik új kihívások elé állítják a modernkori társadalmakat.

Elolvasom

Fordított ozmózis technológiával tisztított víz elve

A rendszer alapkiépítése a következő: A fordított ozmózis technológiájú vízrendszer alapkiépítése a következő: lépcső: 2,5”-os 5 mikronos PP üledék szűrő. 100%-ban polipropilén szálakból készül. Nagy kapacitású szűrő, eltávolítja az 5 mikronnál nagyobb lebegő szennyeződéseket: homok, rozsda, iszap, stb. lépcső: 2,5”-os granulált aktívszén előszűrő. Eltávolítja akövetkezőket: szabad klór, illatanyagok, szerves szennyező anyagok, rovarirtó szerek és vegyszerek, […]

Elolvasom

A gyógyszermaradványokról, ahogyan a fővárosi vízművek látja

Gyógyszermaradványnak nevezünk a környezetbe kijutó minden olyan kémiai szennyezőanyagot, amely különböző gyógyszerhatóanyagokat, valamint azok bomlástermékeit (metabolitokat) tartalmazza. Idesorolhatjuk a gyógyászatban jelenleg nagy mennyiségben használt különböző fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, hormonokat, antibiotikumokat, vizelethajtókat, kontrasztanyagokat, nyugtatókat, stb.

Elolvasom

Budapest csapvízmintáiban sok az ólom

Az eddig vizsgált csapvízminták ötödében túl sok volt az ólomA csapvíz ólomtartalmát vizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az eddig beérkezett 2700 vízminta ötödében találtak eltérést, jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció a csapvízben – írta a Világgazdaság. A mérések szerint elsősorban a régi épületek vízvezetékei jelentik a nagyobb vízminőségi kockázatot. A Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart. A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi épületek.

Elolvasom